Senaste inläggen

Av Sara Emma - 11 februari 2016 09:22

 

Ja det var väl att ta i förstås :) Men det går bra! Med kosten alltså, ryggen skiter vi i ett tag till.... har ingen lust att skriva om den. 

Har klarat en månad nu med nyttig mat och nästan inget godis alls, inget fika! Och jag har nog aldrig ätit så mycket god mat förut, har googlat och letat nya recept och provat massa nytt. Köpt hem nya, roliga ingredienser,  bakat eget nyttigt bröd, både mjukt och hårt. Och allt är så gott! Det blir lite dyrare tyvärr, helt sjukt att nyttig bra mat ska vara dyrare! Men tänker att jag förut la en hel del pengar på godis och fika. Så det jämnar nog ut sig, annars är det värt det! 

Jag har även börjat läsa några nya bloggar som inte handlar om värk och rygg mm.... utan mer pepp och inspiration. Tex Pt-Fias blogg och Johanna Toftbys blogg. Även om jag inte kan träna alls som dom så får jag andra tips och recept mm. Lise Korsedahls blogg på Topphälsa är också jättebra! Men lugn nu mina "gamla" bloggvänner,  ni är och förblir mitt stora stöd och jag läser alltid era inlägg <3 

Köpte mig en bok också om Läkande mat, kost som motverkar inflammation i kroppen. Intressant!

Till sist ett smoothie -tips: 

1 burk osötad kokoskvarg

2 dl frysta jordgubbar

lite mjölk

Kör i mixer, blir otroligt gott! 

 

Kram! 

 

 

ANNONS
Av Sara Emma - 27 januari 2016 09:14

Detta inlägg ska inte handla nåt om ryggen,  är så trött på den... 

 

I drygt två veckor  har jag varit så nyttig :) Så här är det och har alltid varit med mig, jag är en fruktansvärd godisgris!  Ända sen jag var liten. Jag kan avstå det mesta som fika, glass, chips mm men inte sött godis. Har nog hela mitt vuxna liv hållit på att försöka va nyttig och sluta med godis, men det funkar aldrig. Jag har aldrig varit direkt tjock, periodvis rätt smal. Egentligen är det inte vikten som är det viktigaste utan mer hälsan. Nu när jag varit hemma i två år och inte kunnat träna ordentligt så har jag tänkt mer och mer på detta. Jag äter rätt nyttigt och mycket frukt och grönsaker, men alldeles för mycket godis!  I stort sett varje dag...  inte bra. Så för några veckor sen började jag läsa och googla om socker, mat och hälsa. Det mesta visste jag redan men behövde en påminnelse och inspiration. Kan tipsa om Fredrik Pauluns böcker. Fick också en massa tips på vad man kan äta istället för nåt måste jag ha på kvällen när suget sätter in. Halkade även in på Johanna Toftbys blogg och hittade en massa tips och recept. Jennys Matblogg är också guld värd. Och tänk vad lätt det går! Fattar inte hur det gått till men sötsuget är i stort sett borta! Har ersatt godiset med smoothie,  bär, frukt, glass på frusna bananer,  nötter, mandel, osötad kokoskvarg mm. Äter dessutom mer och bättre mat på dagen och inte lika hungrig och sugen på kvällen. Har provat många nya jättegoda recept sista veckorna. Mår bättre, magen är lugnare, inte riktigt lika trött. Nöjd med mig själv :) 

ANNONS
Av Sara Emma - 18 januari 2016 14:10

Först måste jag berätta att jag kom med på MMR på Mössebergs kurort!  V.11-18 kommer det hålla på. Hoppas på en tidig vår :) Fram till dess vill de att jag läser en bok om ACT och att jag försöker komma igång lite mer med tex promenader.  Vet att det kommer bli jobbigt men känner mig peppad! 

 

Har bestämt mig för att leva lite mer hälsosamt!  Usch har ätit alldeles för mycket godis och fika... Känns som jag kommit till en punkt nu där jag är beredd på riktigt att förändra detta. Det är ju ännu viktigare när man har svårt att träna ordentligt. Ska inte tänka att jag bantar och att jag inte får äta onyttigt,  det blir så trist! Ska istället tänka att jag ska ge kroppen bra grejer som jag blir piggare och mår bättre av! Har funkat en vecka i alla fall... ;) Har köpt en mixer så nu ska det bli smoothie :) Har ni testat att göra på kokosmjölk och frysta hallon? Sååå gott! 

 

 

Av Sara Emma - 13 januari 2016 17:39

Nu har jag varit iväg två dagar på bedömningsmöten med sjukgymnast,  arbetsterapeut och psykolog som ska avgöra om jag får delta i multimodal rehab hos dom. Puh jag är helt slut nu både fysiskt och psykiskt. Har pratat, svarat på frågor och berättat om allt... hur jag mår, hur jag tänker mm... Idag fick jag även göra fysiska tester,  gå fort, gå i trappor,  lyfta, mm. Känns i kroppen.  Sjukgymnasten sa att jag är väldigt belastningskänslig, behövs inte mycket för att jag ska få ondare. Behöver få upp uthålligheten. Jag är även rörelserädd och hon ser att jag utvecklat ett lite stelt och försiktigt rörelsemönster.  

Psykologen tyckte att jag nog skulle må bättre av att få prata med nån om min situation som jag har svårt att acceptera. Få hjälp att gå vidare. 

Jag tycker de verkade positiva till att ge mig en plats där :) Känns som det skulle vara bra! Jag får besked nästa vecka. 

Stället heter Mössebergs kurort om nån är nyfiken, de har en hemsida. En fin gammal kurort som ligger så vackert!  

Av Sara Emma - 2 januari 2016 16:56

Jaha, det är väl dags att summera år 2015. Ärligt talat har jag ingen lust. Jag tycker det var ett riktigt skitår. Åtminstone sett ur ett rygg-perspektiv. Detta året har jag verkligen stått och stampat, inte kommit nån vart. Känns som jag mest har väntat, på läkartider, kalleser till olika röntgen och olika ortopeder, på möten med FK och arbetsgivare. Jag har tragglat på med träning, vila och vardagliga aktiviteter. Värken är precis likadan. Arbetsträning funkade inte. Det som verkar funka bäst är vila... och att småpyssla lite lugnt hemma. Kul. 

Ska lista det som ändå varit bra, inte mycket som har med ryggen att göra precis, men det finns ju annat som tur är! 

 

# Mina vänner som jag är så glad och tacksam över! Försöker träffa nån varje vecka i alla fall. 

# Min familj, sambo, två barn, min mamma, min mormor och många fler

# Min dotters student i juni, en härlig dag med solsken! 

# Jag och min sambo gifte oss i Göteborgs Rådhus den 31/10

# Jag har läst många bra böcker! Min favoritförfattare just nu är Måns Kallentoft. 

# Mina bloggvänner förstås! Vi fortsätter stöta och blöta och stötta! Emma, Liza, Annie, Emma m.fl. 

# Jag har fått kallelse till multimodal rehab, hoppas det blir bra och kan ge mig lite ny kraft och energi inför 2016! 

Av Sara Emma - 23 december 2015 19:10

Ja plötsligt är det kvällen innan julafton!  Fattar inte var tiden tar vägen. Trots att jag inte gör nånting så bara rusar dagarna fram. Eller ingenting... jag gör väl en hel del egentligen. Sköter det mesta hemma och det som har med barnen att göra. Sen gör jag min hemmaträning hur trist det än är... Detta är ungefär vad jag pallar utan att bli för dålig. Märker direkt när jag gjort för mycket, får skitont. Tycker jag är så trött också på sistone,  blir sådär urtrött så jag bara måste blunda ett tag. Kan lätt sova på dan och ändå va lika trött på kvällen. 

Har i alla fall fått kallelse till multimodal rehab,  eller åtminstone till en bedömning för att avgöra om jag ska få gå där. I så fall är det två dagar i veckan i åtta veckor. Tror det är jättebra,  synd bara att det är rätt långt härifrån så resorna blir lite tuffa. 

Till sist vill jag önska alla en riktigt God Jul!  Kram på er! 

Av Sara Emma - 1 december 2015 11:12

Jag har avbrutit min arbetsträning i samråd med min handläggare på FK. Visst, det har varit roligt att komma hemifrån och vara lite social. Men det har inte varit roligt att få ondare varje gång jag varit där, har mest gått hem och sovit resten av dagen... Försökte öka tiden på olika sätt, längre tid varannan eller kortare tid varje dag. Men det bästa var ju kortare tid varannan dag... kom alltså ingen vart :( 

Nu väntar jag på att förhoppningsvis få gå multimodal rehab, remiss är i alla fall skickad. 

Kram! 

Av Sara Emma - 17 november 2015 10:24

Igår pratade min sambo, förlåt min äkta make, om hur han tänker ta ledigt runt jul och nyår. Som vanligt vet jag inte hur läget är för mig då, är arbetsträningen slut, jobbar jag, är jag sjukskriven... Sa då halft på skoj att "jag befinner mig i limbo". Det bara slank ur mig, ett uttryck liksom. Min man undrade då vad det betyder egentligen? Och då googlade jag... mycket intressant! 

 

# Limbo är enligt en äldre katolsk teologi en del av dödsriket som var ett mellantillstånd mellan himmel och helvete. 

 

Ordet limbo (medeltidslatin, ungefär »gräns«) används idag för att beskriva en obestämd väntan utan att veta när, eller ens om, något kommer att hända. Det har även betydelsen »vara förbisedd«, »åsidosatt« och »befinna sig i ett obestämt tillstånd«. 

Det finns en engelsk studie som visar att patienter som har kontakt med sjukvården inte sällan upplever att de befinner sig »kvarlämnade i limbo. 

 Det handlade om något som patienterna benämnde »att bli kvarlämnad i limbo«. Det inträffade oftast i gränslandet mellan primärvård och sjukhus, och med limbo menade patienterna den starka oro och de svårigheter de upplevt då ett vårdförlopp inte fortskrider utan stannar upp.

Patienter tycks nämligen uppleva sjukvården som en i förväg utstakad, personlig »färdväg« mot ett visst slutmål. Om inget klart besked kunde ges om vad som skulle hända härnäst och när, kände de sig förbisedda och lämnade i sticket av sjukvården, vilket skapade obehag och stress.

Att veta när nästa åtgärd är inplanerad och att uppleva att vården trots allt rullar på planenligt tycks vara betydelsefullt för de flesta patienter, enligt författarna. De anser därför att patienternas uppfattning om den egna progressen i sjukvårdssystemet skulle kunna användas som indikator på vårdkvalitet och att vården borde kunna organiseras så att patienterna slipper hamna i limbo.

Läs mer här:  http://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=2109


Ja vad kan jag säga? Tycker jag använde ett mycket bra och passande uttryck! Väntar just nu på att vårdcentralen ska ringa för jag börjar undra hur det går med min remiss till multimodal rehab... Som sagt, limbo... 

 

Presentation


Här är min berättelse om hur jag började få lite, lite ont i ryggen... och hur det sen fortsatte!

Fråga mig

4 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ ryggresan med Blogkeen
Följ ryggresan med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se